Meillä on menossa suurremontti – sellaiseksi kaiketi voi kutsua remonttia, jossa käydään läpi kaikki asunnon pienet ja isot yksityiskohdat. Sanonta ‘rahan menoa ei voi estää’ sopii tähänhetkiseen tilanteeseemme ja se pistää miettimään omaa laajempaa taloustilannetta. Mihin kaikkeen omia mahdollisia säästöjä voisi sijoittaa, jos rahaa jää remontin jälkeen jäljelle.
Kerroin aiemmin, että olemme oppineet pitämään kokonaisbudjetista melko hyvin kiinni. Budjetit ovat joissain aiemmissa remonteissa ylittyneet ja näistä tapahtumista olemme onneksi viisastuneet. Tilanteet vaativat muutakin kuin korkkareilla tasapainoilua, nimittäin taloustasapainoilua. Lisäkulu lohkaisee kuin lekalla palan kokonaisbudjetista. On mietittävä mistä voimme nipistää, jos toisaalla kulut kasvavat. Aina tämä ei ole mahdollista, etenkin jos yllätyksiä syntyy remontin loppusuoralla, eikä kiinnikurimismahdollisuutta enää ole.
Suurremonttiin ryhtyessä kannattaa varautua, ettei remonttiin mennyttä kustannusta saa ehkä takaisin mahdollisen asuntokaupan yhteydessä. Etenkin erittäin erikoiset tai poikkeuksellisen kalliit ratkaisut voivat helposti jäädä ”jälleenmyyntiarvottomiksi”. Juuri nämä käsistä karanneen remonttikustannukset voivat vetää asuntokaupan jopa miinukselle.
Usein ajatellaan, että oma asunto on huippusijoitus. Aina näin ei ole muustakaan kuin remonttibudjettiylityksistä johtuen. Esimerkiksi jotkin asuinalueet saattavat menettää houkuttelevuutensa. Useimmat meistä uskaltavat kuitenkin luottaa siihen, että asunto on parhaimmillaan hyvä sijoitus, vähintään ainakin kuin korkeakorkoinen talletus. Asunto-osakkeisiin sijoittaminen on usein turvallinen säästö- ja sijoitusmuoto.
Mutta millä muulla tavalla kannata säästää itselleen ja vaikka lapsilleen? Jos kysymme sijoitusneuvojalta, vastaus on usein ”hajauta”. Tarkoittanee siis, että jos jotain ylimääräistä jää, ei kannata kaikkea sijoittaa samaan koriin.
Rahastosäästäminen on sijoittamismuotona ollut meille vaivatonta ja turvallista. Aktian asiantuntijat konttorissa auttavat asiakkaita valitsemaan oikeat sijoituskohteet. Rahastohajautus vähentää myös riskejä, joita sijoittamisessa aina on. Katso lisäinfoa täältä ja lue aikaisempi artikkelini aiheesta täältä. Kannattaa olla yhteydessä myös Aktian asiantuntijoihin ja miettiä yhdessä heidän kanssaan omaa riskinsietokykyä – ja -halua. Tiivistetysti voi kuitenkin sanoa, että mitä korkeampi riskitaso on, sitä korkeammat ovat myös rahaston tuotto-odotukset.
Pörssisjoittaminen on ollut meidän perheessä myös yksi vaihtoehto. Tämä puuha on kyllä enemmän paremman puoliskoni heiniä. Pörssisijoittamisen ajatuksena meillä on ollut, että hankkisimme vaikka vähintään puolen tusinan verran hyvin osinkoa jakavien kotimaisten pörssiyhtiöiden arvo-osakkeita. Tällöin, vaikka kurssit sahaisivat ylös ja alas, saat ostamillesi osakkeille kuitenkin vuosittain osinkoa yhtiön eli kurssinoususta tai -laskusta huolimatta.
Tämän lisäksi voisin harkita vielä kiinteistösijoittamista, jos ylimääräistä rahaa olisi riittävästi. Tällöin ei olisi kaikki sijoitukset ainakaan samassa korissa. Suora sijoittaminen kiinteistöihin, esimerkiksi vuokra-asuntoihin, vaatii yleensä melko paljon pääomaa ja usein myös vaivaa, kun vuokralaissuhteita ja vuokrasopimuksia on hoidettava. Toki tämän työn voi ulkoistaa tällaista palvelua tarjoavalle taholle, mutta palvelumaksut syövät pääomasi tuottoa. Kiinteistöihin voi myös sijoittaa kiinteistösijoitusyhtiöiden tai -rahastojen avulla. Tällöin et tarvitse yhtä paljon rahaa kiinteistösijoittamisen alkuun pääsemiseksi kuin mitä suora sijoittaminen kiinteistöön vaatii.
Visa Norros, maalaus lasille 36 x 42, 2015.
Ja vielä yksi sijoitusmuoto – taidesijoitus. Jos vaikka rahastot ja osakkeet tuottaisivat minulle tarpeeksi varallisuutta, haluaisin sijoittaa edelleen taiteeseen. Valokuva- ja maalaustaide, ne ovat lähellä sydäntäni. Haaveilen myös taiteesta suoraan seinälle maalattuna paraatipaikalle keittiöömme. Jos joskus muuttaisimme, pitäisi vaan toivoa, että uusi omistajakin osaisi arvostaa samaa työtä.
Nanna Susi, maalaus 170 x 170, 2014.
Tehty yhteistyössä Aktian asiantuntijoiden kanssa.