Tuliaisia Tanskasta – 3 x smørrebrød

Syksy alkoi Helsingissä syyskuun toisena päivänä. Vettä satoi kaatamalla ja tuuli käänsi sateenvarjoni nurin, kun taivalsin tapaamaan Maijaa Hietsun kauppahallin.

Enemmän tai vähemmän vettä valuvina ja viluissamme keskustelu kääntyi lounassalaatin äärellä kesään. Siihen mahtui molemmilla monta huippuhetkeä aamu-uinneista auringonlaskuihin ja avomeripurjehduksista kaupunkilomiin.

Yksi oman kesäni kohokohdista oli perheeni matka Köpikseen. Kilvan hehkutimme kaupungin ruokatarjontaa, joka on aivan mieletön. Taidemuseovisiittien, Tivoli-retken ja pyöräilemisen lomassa keskityimme nauttimaan ruoasta – kehottaahan Mondon matkaopaskin turistia syömään kaupungissa mahdollisimman paljon.

Peritanskalainen ruoka on monelle yhtä kuin smørrebrød. Joidenkin mieliin nämä runsaat voikkarit saattavat muistua vähän tunkkaisina ja myös liian rasvaisina. Sellaisia ne voivat joskus todella olla. Ehkä tämä oli syynä siihen, että smørrebrødien suosio hiipui jopa Tanskassa. Viime vuosina taitavat keittiömestarit ovat kuitenkin loihtineet smørrebrødistä raikkastettuja laatuversioitaan, minkä vuoksi kansallisvoileipä on jälleen kelpuutettu salonkikelpoisten ruokien joukkoon.

Tästä inspiroituneena valmistin itsekin pitkästä aikaa ”smörrejä”, joita on kiva tarjota vaikka illanistujaisissa viini- tai olutlasillisen rinnalla. Kauniitakin ne ovat, varsinkin, kun pöytään on katettu suomalaisten suunnittelijoiden astioita ja tekstiileitä – vai mitä mieltä te olette?

3 x smørrebrød (neljälle)

maijanruoka-21

Etualan siikasmörre ja taka-alan lihasmörre tarjoillaan Hanna Mikolan Paper Plate –lautasilta (20 e), lohileipä Nathalie Lahdenmäen Cake Platelta (38 e). Lautasten alla on Tuulia Penttilän juustotarjotin (75 e), kaikki Lokal Helsinki.

  Savusiikaleipä

4 viipaletta saaristolaisleipää

voita

2-3 retiisiä ohuiksi viipaloituina

vesikrassia

punasipulipikkelssiä (ks. resepti alta)

savusiikaröraa (ks. resepti alta)

(Lisäksi sitruunalohkoja)

Voitele leivät voilla. Päällystä ne sen jälkeen savusiikaröralla, retiisiviipaleilla, vesikrassilla ja pikkelöidyllä punasipulilla. Tarjoa halutessasi sitruunalohkojen kera.

maijanruoka-15Hanna Mikolan Paper Platen (20 e) alla Tuulia Penttilön juustotarjotin (75 e), molemmat Lokal Helsinki. 

 Lohileipä

4 viipaletta saaristolaisleipää

Piparjuurella maustettua tuorejuustoa (ks. resepti alta)

4 viipaletta kylmäsavulohta

pikkelöityä fenkolia (ks. resepti alta)

pikkelöityä punasipulia (ks. resepti alta)

tilliä

(Lisäksi sitruunalohkoja)

Voitele leipäviipaleet piparjuurituorejuustolla. Päällystä ne sen jälkeen lohiviipaleilla, pikkelöidyllä fenkolilla ja punasipulilla sekä tillillä. Tarjoa halutessasi sitruunalohkojen kera.

 

maijanruoka-23

Vaaleansinilasitteinen Nathalie Lahdenmäen Cake Plate (38 e), Lokal Helsinki, Johanna Gullichsenin oranssi, pellavainen Savoy-keittiöpyyhe (45 e), Johanna Gullichsen Textile Craft & Design.

 Suolalihaleipä

4 viipaletta vaaleaa, mielellään juureen leivottua vuokaleipää

Piparjuurella maustettua tuorejuustoa (ks. resepti alta)

4-12 siivua suolalihaa, siivujen koosta riippuen

pikkelöityä punasipulia (ks. resepti alta)

2-3 retiisiä ohuiksi viipaloituina

8-12 pikkelöityä suppilovahveroa (ks. linkki reseptiin alta) tai 8 cornichon-kurkkua

hienonnettua ruohosipulia

vesikrassia

Voitele leipäviipaleet piparjuurituorejuustolla. Päällystä leivät lihaviipaleilla, pikkelsseillä, yrteillä ja retiisisiivuilla.

maijanruoka-19

Hanna Mikolan Paper Plate (20 e), Lokal Helsinki, vihreä Johanna Gullichsenin Savoy-keittiöpyyhe (45 e), Johanna Gullichsen Textile Craft & Design.

 Siikaröra 

150 g perattua savusiikaa

1,5 dl crème fraîchea

2 rkl silputtua ruohosipulia

2 rkl silputtua tilliä

1 rkl (luomu)sitruunanmehua

valkopippuria myllystä

Nypi siika sormin hienojakoiseksi. Notkeuta creme fraiche ja sekoita se ja loput ainekset kalan joukkoon. Lisää tarvittaessa sitruunanmehua.

 

maijanruoka-13

Pikkelöity fenkoli

1 pieni fenkoli

1 dl valkoviinietikkaa

0,5 dl vettä

2 rkl sokeria

reilu hyppysellinen hienoa merisuolaa

Halkaise ja huuhtele fenkoli. Suikaloi fenkoli poikittain mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi esim. vihannesmandoliinilla. Laita viinietikka, vesi, sokeri ja suola kattilaan. Kiehauta liemi ja kaada se fenkolien päälle. Jäähdytä ja anna tekeytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.

Pikkelöity punasipuli

1 suuri punasipuli

1 dl valkoviinietikkaa

0,5 dl vettä

2 rkl sokeria

reilu hyppysellinen hienoa merisuolaa

Kuori ja halkaise sipuli. Silppua se sitten hienoksi silpuksi tai suikaloi se ohuiksi suikaleiksi. Laita viinietikka, vesi, sokeri ja suola kattilaan. Kiehauta liemi ja kaada se sipulisilpun tai -suikaleiden päälle. Jäähdytä ja anna tekeytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.

Piparjuurella maustettu tuorejuusto

1 rasia maustamatonta tuorejuustoa

3-4 rkl piparjuuritahnaa tai maun mukaan

Notkista tuorejuusto. Sekoita piparjuuritahna tuorejuuston joukkoon.

 

Suppilovahveropikkelssin reseptin löydät täältä. http://dilliajapiparjuurta.blogspot.fi/2012/10/pikkeloidyt-suppilovahverot.html

 Kirjoittaja: Selina Vienola

Selina on helsinkiläinen toimittaja, taidehistorioitsija ja
ruokabloggari. Kahden lapsen äiti kokkaa rennolla otteella mausta
tinkimättä. Hyvästä ruoasta hän tulee hyvälle tuulelle, huonosta
huonolle. Selinan Dilliä ja piparjuurta -blogista
 (http://dilliajapiparjuurta.blogspot.fi/löydät lisää herkullisia reseptejä.

keittiossa.typo