Uunilohen ylevöitys – harissalohi

Istuimme Maijan kanssa aamukahvilla, kun tuttu arkipulma nousi esiin keskustelussa: mitä ihmettä laittaisin tänään ruoaksi?

 

Maijalla oli edessään kiireinen päivä omien rientojen ja lasten harrastusten kanssa, eikä ruoanlaitolle jäisi paljoa aikaa. Niinpä hän kaipasi reseptiä nopeasti valmistuvaan sapuskaan, joka ei kuitenkaan olisi tylsä tai tavanomainen. Samaan hengenvetoon hän tuli maininneeksi, että oikeastaan hänen tekisi mieli Lähi-itään kallellaan olevaa ruokaa, mutta se ei tulisi monimutkaisen reseptiikkansa vuoksi kuuloonkaan. Todennäköisesti hän siis päätyisi jälleen kerran valmistamaan ”mielikuvituksetonta uunilohta”.

keittiossa

Tuskailu kuulosti tutulta. Lähes jokainen meistä pähkäilee ajoittain arkimuonituksen kanssa. Kauppareissulla pää lyö tyhjää aivan kuin ei olisi koskaan valmistanut ainuttakaan ruokalajia. Silloin uunilohi voi olla ruoka paikallaan. Mitä sen sijaan tulee uunilohen mielikuvituksettomuuteen, niin se ei pidä lainkaan paikkaansa: vain taivas on rajana tämän ruokalajin muuntelemisessa.

 

Viime vuonna yksi jos toinenkin ruokabloggari innostui kokkaamaan harissalohta. Minäkin hurahdin siihen ja postasin siitä viime syksynä oman versioni. Tunisialaisella harissatahnalla maustettu lohi on arkisapuskoiden aatelia – tavattoman maukasta ja helppo valmistaa. Samaan aikaan se on niin herkullista, että sen kelpuuttaa ilomielin myös viikonlopun ruokalistalle, sillä ketäpä ei mutkien suoristaminen viikonloppuisinkin houkuttelisi?

 

Harissalohi on myös hyvä esimerkki siitä, ettei Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan makujen loihtiminen aina vaadi pitkää uurastusta keittiössä. Tässä reseptissä kala tarjoillaan syyskesäisen kaalisalaatin kanssa, mutta lisukkeita voi muunnella mielin määrin. Mausteinen kuskus esimerkiksi vie kokonaisuuden astetta lähemmäs Pohjois-Afrikan makuja. Toivottavasti tämä maistui myös Maijalle!

 

kotona

Harissalohi (neljälle)

 

800g pala nahallista lohifilettä

2 rkl harissatahnaa

2 rkl kookossokeria (tai tummaa ruokosokeria)

1 tl hienoa merisuolaa

mustapippuria myllystä

tilkka rypsiöljyä uunivuoan voitelemiseen

 

Lisäksi

1 (luomu)sitruuna lohkoina

 

Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Voitele uunivuoka öljytilkalla, jotta kalan nahka ei tartu kiinni vuokaan. Aseta lohifile vuokaan nahkapuoli alaspäin. Mausta suolalla. Sekoita muut mausteet tahnaksi ja levitä se tasaisesti lohen pinnalle. Paista uunissa noin 25 minuuttia, tai kunnes lohi on kypsää, mutta sisältä vielä vähän punertavaa ja mehukasta. Käännä lopuksi uunin grillivastus päälle ja grillaa loheen rapea pinta. Tarjoile sitruunanlohkojen kera. Valmista lohen kypsyessä salaatti.

 

Lehtikaali-ruusukaalisalaatti

 

4 suurta lehtikaalinlehteä

200 g ruusukaaleja

200 g tummia (luomu)viinirypäleitä

6 rkl hyvää neitsytoliiviöljyä

2 rkl (luomu)sitruunanmehua

0,5-1 rkl kookossokeria tai hienoa sokeria

hienoa (harmaata)merisuolaa

 

Pese kaalit. Poista lehtikaalista keskiruoti ja silppua lehdet. Poista ruusukaaleista kannat ja leikkaa ne hyvin ohuiksi suikaleiksi. Yhdistä kaalit kulhossa. Lisää mausteet ja puristele salaattia käsin, jotta mausteet leviävät tasaisesti. Tarkista maku. Sekoita joukkoon vielä halkaistut viinirypäleet. Tarjoa harissalohen kanssa.

P.S. Jos haluat valmistaa harissasi itse, löydät reseptini täältä  (http://dilliajapiparjuurta.blogspot.fi/2012/09/harissaa.html)

 

Selina Vienola

Selina Vienola on helsinkiläinen toimittaja, taidehistorioitsija ja
ruokabloggari. Kahden lapsen äiti kokkaa rennolla otteella mausta
tinkimättä. Hyvästä ruoasta hän tulee hyvälle tuulelle, huonosta
huonolle. Selinan Dilliä ja piparjuurta -blogista
 (http://dilliajapiparjuurta.blogspot.fi/löydät lisää herkullisia reseptejä.

keittiossa.typo