Viinin oikea lämpö lisää laatua

Tarjoilulämpötilalla on ratkaiseva vaikutus viinin makuun – kotona valkoviinit tulee helposti tarjoiltua vähän turhan kylminä ja punaviinit hieman liian lämpiminä.

Liian matala lämpötila kärjistää viinin happoja ja tanniineja ja typistää aromikirjoa. Liian korkea lämpö taas päästää herkimmät aromit karkaamaan ja jättää päällimmäisiksi alkoholin ja makeat vivahteet.

Jääkaappilämpötila on liian kylmä viinille, paitsi ehkä mutkattomille kuohuviineille. Vivahteikkaammat kuoharit ja sampanjat kannattaa nauttia 6–10-asteisina. Aromit avautuvat, mutta viileys pitää mukavasti kurissa kuplat, jotka lämpimässä tahtovat paisua suuta täyttäväksi kuohuksi. Myös makeat jälkiruokaviinit maistuvat vielä mukavan raikkailta kymmenen asteen tuntumaan viilennettyinä.

keittiossa

Valkoviinit kannattaa nauttia 8–12 asteen lämpöisinä, ja vähän lämpimämpinäkin, jos haluaa nostaa esiin jonkin kehittyneen viinin hienoja vivahteita. Vastaavasti, jos viinistä tuntuu puuttuvan hapokkuutta, se kannattaa tarjota verrattain viileänä.

Normaalin suomalaisen kodin huoneenlämpö on liian korkea viinille kuin viinille. Lämpimässä hanakasti haihtuva alkoholi saa aromitasapainon heittämään häränpyllyä. Hyvän punaviinin aromit tulevat parhaiten esiin 16–18 asteen tietämillä. Kevyet punaviinit, kuten beaujolais, toimivat viileämpinäkin, ja mutkatonta arkipunkkua voi rauhassa viilentää vielä 10–12 asteenkin tasolle, jos haluaa juomaan lisää raikkautta tai kaunistella jotain lievää kauneusvirhettä.MM-0630

Viinikaapilla vai ilman

Isommissa viinikaapeissa on usein kätevästi kaksi lämpötilaosastoa, jolloin esim. puna- ja valkoviinit voi pitää valmiiksi lähellä ideaalisia tarjoilulämpötiloja. Kaapin tärkeitä ominaisuuksia ovat lämmön tasaisuus, tärinävaimennus ja suoja valolta. Hyviä kaappeja valmistetaan Suomessakin, forssalaisen WineQueen’in laatukaappeja saa mm. Decanterin kautta.

Ilman viinikaappiakin pärjää: punaviinin saa huoneenlämmöstä tarjoilulämpötilaan runsaan puolen tunnin jääkaappivisiitillä. Valkoviini jäähtyy huoneenlämmöstä juotavaksi puolen tunnin jäävesikylvyllä. Vesi nopeuttaa jäähtymistä olennaisesti, pelkät jäät eivät toimi kovin tehokkaasti. Pakastin on tietysti tehokas, mutta juuri siksi vähän vaarallinen ase, viinikin jäätyy yllättävän nopeasti.

Pitkäjänteiseen arvoviinien kypsyttämiseen voi vuokrata tilaa kaupallisesta viinikellarista, Helsingissä mm. Classic Wine Cellars (www.cwc.fi). Ideaalisena kellarointilämpötilana pidetään yleensä n. 15 astetta.

Kirjoittaja on Marko Pasanen

Hän on viiniin erikoistunut vapaa kirjoittaja ja Maijan Maailman viiniasiantuntija. Markon juttuja ihmisistä ja ilmiöistä viinien takana osoitteessa viininjuurilla.fi.

Maijan Ps.

Marko teki minulle viime syksynä sokkoviinimaistiaiset ja kertoi tuolloin luonnonviineistä, viinimaailman muoti-ilmiöstä. Lue testistä ja luonnonviineistä Maijan makutestissä luonnonviinit -artikkelista täältä. Viime viikolla julkaisimme myös artikkelin meidän perheen WineQueen-viinikaapista, näkymättömästä kaunottaresta. Artikkeli löytyy täältä.marko ja maija luonnonviinit-0506

Coolcenter Forssa Oy

on suomalainen kylmälaitteita valmistava yritys. Tuotteet tehdään käsityönä Suomessa. Brändejä ovat mm. WineQueen-viinikaapit. Tuotteet ovat laadukkaita, kestäviä, tarvittaessa yksilöllisesti räätälöityjä ja asiakkaan tarpeet huomioivia sekä palvelu ammattimaista ja ystävällistä.

WineQueen-viinikaappeja voi ostaa yritykseltä joko suoraan tai pääkaupunkiseudulla jälleenmyyntiä hoitaa Decanter.

Kuivakorventie 1, 30300 Forssa

Puh. 050 5219968

www.facebook.com/coolcenterforssa

www.viinikaapit.fi

www.coolcenter.fi

Classic Wine Cellars

on vuokraperiaatteella Helsingin ydinkeskustassa toimiva viinikellari. Kukin vuokralainen saa viinikellariin oman avaimen, jolla tilaan pääsee 24 tuntia vuorokaudessa. Kaikilla vuokralaisilla on myös ilmainen käyttöoikeus erilliseen varattavaan maistajaistilaan 12 hengelle laseineen, dekantereineen ja muine tykötarpeineen.

Osoite: Etelä-Esplanadi 20, 00130 Helsinki

Puh: 050-5274796

Sähköposti: na@amkafin.fi

www.cwc.fi

Decanter

on viinitarvikkeiden maahantuoja, tukkumyyjä ja vähittäiskauppias. Heidän tavoitteenaan on edistää viinikulttuuria
Suomessa. He etsivät markkinoiden parhaat tuotteet ja tarjoavat niitä kilpailukykyisin hinnoin asiakkailleen. Decanter’illa on myös verkkokauppa.

Myymälät

Helsingin Decanter Shop
Yrjönkatu 34, 00100 Helsinki
puh: 050 – 541 3344
puh: 010-231 2152
helsinki(at)decanter.fi
Avoinna: ma-pe 10-18, La 11-16

Espoon Wine Bar&Shop

Kauppakeskus Iso Omena

Piispalantie 11, 02230 Espoo

Puh.050-5411800

espoo@decanter.fi

Avoinna: ma-pe klo 10-21. La klo 9-18, su 12-18

 

www.decanter.fi

 


keittiossa.typo