Marmori – meidän valintamme keittiön tasoihin

Keittiön tasojen valinta oli yksi vaikeimmista remonttipäätöksistäni. Ei siksi, että ne ovat pitkäaikaisia ratkaisuja ja helposti myös kalliita, mutta vielä hoito- ja käyttöominaisuuksiltaan kovin erilaisia.

Keittiön tasoja ei vaihdeta ihan tuosta vaan. Niihin on saatettu upottaa liesi, astianpesukoneen vesihanat ja keittiöhana jne. Tasot on ehkä liimattu runkoihin ja saumattu sivuistaan. Vaihto ei ole helppoa, ja siihen tarvitaan myös usein joukko putki- ja muita apumiehiä.

Voit lukea aikaisemmin julkaisemani keittiöremonttiimme liittyvän jutun täältä ja keittiöunelmiin ja painajaisiin liittyvän jutun täältä sekä keittiöfinaalin voittajaan ja keittiötaso- ja kodinkonevalintapohdiskeluista täältä.

Hinta

Tasot ovat myös yksi keittiön hintaan merkittävimmin vaikuttava tekijä yhdessä kodinkoneiden kanssa. Keittiön hintaa saa nostatettua myös pilviin, jos tilaa kaappeihin sähköisiä avautumismekanismeja, kaappeihin ja laatikoihin sisävalot, jotka syttyvät itsestään kaapin auetessa tai muita teknisiä laitteita, muun muassa audiovehkeet.

Keittiötasomateriaalien hintaerot vaihtelevat maan ja taivaan välillä. Jos tasoon valitaan esimerkiksi puristemassa tai kvartsi, hinta voi olla massiivipuutasoon tai laminaattiin verrattuna moninkertainen.

Hoidettavuus

Ja kaiken tämän lisäksi jokaisella materiaalilla on omat hyvät puolensa tai heikkoutensa. Esimerkiksi kivi luonnonmateriaalina on kaunista, puristemassat ovat muotoiltavissa haluamaasi muotoon, massiivipuupinnat hiottavissa uudestaan ja laminaattipinta on puolestaan helppohoitoinen.

Muoti

Keittiön tasojen materiaalina käytetään tällä hetkellä paljon kvartsia. Marmoria muistuttavat kuosit ovat myös suosittuja, aito marmori myös, mutta usein sitä ei suositella, koska marmoria pidetään vaikeahoitoisena. Tällä hetkellä tasot ovat mahdollisimman ohuita, mutta niihin voidaan yhdistää vaikka L-muotoinen sakara reippaasti paksummasta massiivipuutasosta. Laminaattitasoissa suosituin kuosi on betoni, joka antaa rouheaa fiilistä keittiöön. Mikrosementtitasot ovat vielä kotomaassamme suuressa suosiossa, mutta maailmalla ne alkavat ehkä jo väistyä.

Tasomateriaalien saatavuus

Nykyään betoni- ja mikrosementtitasoja saa jo hyvin. Itse halusin teetättää betonivaluiset keittiötasot vuonna 2006 ja voin sanoa, että tuolloin ei ollut tarjolla betonitasoja, tuskin puhuttiin mikrosementtitasoista. Jos olisin teetättänyt sellaiset, olisin tehnyt ne omalla riskilläni. Urakoitsija ei nimittäin ollut varma, onnistuuko tuote. Hän lupasi yrittää, mutta minun olisi pitänyt maksaa kulut, olisi tulos ollut mikä tahansa. Jätin siis väliin. Silloin päätin tehdä keittiötasot vanerista, jotka lakkasin venelakalla mustiksi. Tasot toimivat hyvin ja olivat edulliset, mutta pöly ja leivänmurut pinnalla korostuivat ei niin kivasti.IMG_6981

Meillä

Me päädyimme nyt luonnonkiveen, sitä on löytynyt kodistani aina jossain tasossa tai kalusteessa. Nyt keittiötasot ovat Bianco Carrara -marmoria. Mietin jopa vihreää Verde Guatemala -marmoria tai beigeä Breccia Sarda -marmoria, mutta sitten Carraran ajattomuus  vei voiton. Lisäksi beige-sävy olisi ollut riskivalinta. Olin epävarma, sopisiko luonnonkivi vaihtelevine sävyineen lattiasävymme kanssa. Jommastakummasta, lattiasta tai tasosta, olisi voinut tulla helposti “likaisensävyinen”.

Marmori on varmasti nyt yleisesti muotia, mutta toisaalta se on klassikko. Pitkäikäisyys on minulle myös tärkeää eettisenä valintana. Minulle marmori on ollut aina “in”. Olenkin aiemmin jo sanonut, että sen suhteen olen välillä aikaani edellä, välillä trendin huipulla, välillä massaa ja välillä vanhanaikainen. Kunnes kiertokulku alkaa taas alusta.

Kuva on neljän vuoden takaa vanhasta keittiöstämme.

Verrattuna aikaisempaan Carrara-marmoritasoilla “koteloituihin” keittiötasoihimme, nyt otimme kiiltävän pinnan sijaan mattahiotun marmorin. Siinä näkyy elämän jäljet huonommin kuin kiillotetussa pinnassa. Lisäksi uudessa keittiössä tason paksuus on vain kaksi senttiä aikaisemman kolmen sentin sijasta. Hieman muutosta siis vanhaan.

Tiskipöytämme syvyys tiskiallassivustalla on 73 cm, se on ruhtinaallista. Siinä on tilaa, missä mellastaa. Suosittelen tätä syvyyttä kaikille, joilla tähän tilan puolesta on mahdollisuus. Normi 60 cm syvyys on usein liian kapea, etenkin, kun takaseinustalle kertyy monesti kahvinkeitintä, leivänpaahdinta jne.
IMG_6991

IMG_6995

Huokoista, kuinka voin suojata vai tarvitseeko

Marmoria kivenä ei suositella keittiötasoihin johtuen niiden huokoisuudesta, mutta ne ovat kuitenkin yksi minulle mieluisimmista keittiötasovaihtoehdoista. Marmorit voidaan suojata käsittelyaineella jo tehtaalla tai omatoimisesti kotona. Uusintakäsittely on tarpeen 1-3 vuoden välein. Suojaus estää lian ja puhdistuksessa käytettävien pesuaineiden imeytymisen kiven huokosiin. Me otimme tuon käsittelyn osaan pinnoista, mutta emme halunneet tuota kemiallista käsittelyä niihin pintoihin, joiden päällä suoraan teemme ruokaa. Me nimittäin mm. leivomme marmorilevyn päällä.

Minua ei haittaa, että kivessä näkyy kohtuullisella tasolla eletty elämä. Kaikkein sottaisimman keittiöpuuhan varalle tilasin marmorilevyn päälle “liikkuvan marmorialustan”. Jos tuo alusta pääsisi vetäisemään itseensä marjat, punaviinit, coca colaa tai vaikka etikkaa, voin vaihtaa tuon marmorialustan ja kiinteä taso pysyy siistinä.

Marmorille on myös sopivia pesuaineita. Se ei kestä happamia puhdistusaineita, vaan sille sopii neutraali (pH 6–8) tai heikosti emäksinen (pH 8–10) pesuaine.

IMG_7018
Marmoritason päällä on erillinen siirrettävissä oleva levy. Huomaa L-muoto, sen avulla marmorilevy ei pääse työntymään taakse, vaan pysyy vakaasti paikallaan.
IMG_7025
Tiskitason syvyys on 73 cm.

Hyvä toimittaja ja edullisempi kuin kotimaiset kilpailijat

Me tilasimme tasot Liidukivestä. Heidän palvelunsa on nopeaa ja ystävällistä sekä huomattavasti edullisempaa kuin kotimaisten toimijoiden. Vaikka kuinka mielellämme olisimme tilanneet kotimaasta, meillä ei siihen olisi ollut remontin loppumetreillä taloudellista mahdollisuutta.

Liidukiveltä tilaaminen on helppoa. Voit lähettää heille sähköpostitse piirroskuvat keittiöstäsi ja pyytää tarjouksen keittiötasoistasi tai voit täyttää heidän sivuillaan olevan hintalaskurin tiedot ja saat tarjouksen sitä kautta. Liidukiven asentajat tulevat tarkistusmittaamaan tasot ja toimittavat kivet parissa viikossa tilauksestasi. Liidukiven myyntihenkilöt ja asentajat puhuvat myös sujuvaa suomea.

IMG_7006
Lasi taustalla suojaa tapettipintaa. Lasi on karkaistu ja se on myös ionisoitu. Tällöin lasin sävy on puhtaan kirkas, ei lainkaan viherävä. Näin lasin alla olevan tapetin sävy säilyy samana kuin ilman lasia oleva tapettipinta vieressä.

Katso millaisen videon Maj, Riitta ja minä teimme aiemmin  Keittiömaailman upeissa tiloissa Fabianinkadulla ja saat esimakua Keittiömaailman laajasta tuotevalikoimasta. Ps. Video ei ole tarkoitettu tosikoille 🙂 Videoon pääset täältä.

Liidukivi

Yhteystiedot

Liidukivi Oy palvelee arkisin 9.00 – 17.00
Kurna tee 18, 75401 Kiili, Kiili vald, Harjumaa
Puh: +372 671 7703
Fax: +372 671 7503
e-mail: info@liidukivi.ee Ülle Jõgi
Puh.: +358 41 749 4153, +372 509 6981
e-mail: info@liidukivi.ee

kotona.typo