Kaupungin positiivisin mittatilausbrändi

Ihania vaatteita on vaikka kuinka, mutta kaikki asut eivät ole ihan yhtä ihania minun päälläni. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä mukavammat ja paremmin istuvat vaatteet toivoisi ylleen. Epämukavissa asuissa ei viitsi enää heilua.

Siksi menemme tapaamaan Susanne Saloa, joka on ryhtynyt viime kesänä yrittäjäksi. Susanne ja minä olemme tavanneet aiemmin, kun hän haastatteli minua Anna-lehteen viime vuonna ja sitä ennen jo vuosia aiemmin, kun olin Diili-ohjelmassa Hjallis Harkimon neuvonantajana. Susannella on Helsingin Ullanlinnassa Kapteeninkadulla Positive-kivijalkaputiikki, joka tekee naisille mittatilausvaatteita. Putiikista löytyy mittatilausmalliston lisäksi käsinpoimittu joukko tarkkaan valittuja tuotteita, kuten kirjoja ja muita pienesineitä.

img_0056

Miten päädyit yrittäjäksi? Oletko ollut yrittäjä aikaisemmin?

Minulla on ollut aikaisemmin oma mallisto nimeltä ”Susanne Salo, Milano”. Suunnittelu ja valmistus tapahtui Milanossa ja sitä myytiin Suomessa. Lisäksi olen ollut freelancer-muotitoimittaja viimeiset 15 vuotta.

Onko toimittajataustastasi hyötyä tässä työssä?

Muotitoimittajana seuraan muotia jatkuvasti ja olen hyvin tietoinen eri trendeistä. Stailistin työssä olen vaatettanut satoja naisia ja minulle on kerääntynyt runsaasti tietoa erilaisista vartaloista ja niiden erityistarpeista.

tyyli.typo

Kerro hiukan Positive-malliston historiasta?

Pirjo Fredriksson perusti Positive-vaatemerkin 30 vuotta sitten. Vuosi sitten tulin mukaan yritykseen. Pirjolla on huikea kokemus alasta ja hän on onnistuneesti siirtänyt kaiken oppimansa tiedon minulle. Kaupassa minulle siirtyi arvokkaat kaavat, joita on hiottu huippuunsa vuosien kuluessa.

Kenelle Positive-mallisto on suunniteltu?

Mallisto on tarkoitettu kaikille naisille, jotka arvostavat yksilöllistä, laadukasta ja kestävää muotia. Asiakkaani eivät yleensä löydä hyvin istuvia valmisvaatteita ja tähän tarpeeseen pystymme vastaamaan.

tyyli

Teillä on myymälässä esillä perusmallit, mutta niitä saa muokattua? Mitä kaikkea voidaan muokata?

Voimme periaatteessa muokata mitä vaan. Yleisemmin kyse on hihan pituudesta, kaula-aukon muodosta ja pituudesta. Myös rintojen, vyötärön ja lantion mittasuhteet ovat yllättävän yksilöllisiä jokaisella naisella.

Asiakas voi tuoda myös oman kankaan tai mallin, josta teemme hänen toiveittensa mukaisen vaatteen. Gaala-asut suunnitellaan ja tehdään yksilöllisesti.

Missä vaatteet tehdään?

Vaatteet tehdään ompelimossa, jossa työskentelee yksi mallimestari ja kaksi ompelijaa. Ompelimo sijaitsee Töölössä, Helsingissä.

img_0091

Miten valitset kankaat ja muut käytettävät materiaalit?

Rakastan kankaita ja minun täytyy hillitä usein itseäni kankaita hankkiessani. Ostan kankaat yleensä eurooppalaisilta tehtailta tai tukkureilta. Jo kankaan nähdessäni minulle syntyy idea, mitä siitä voisi tulla. Haluan, että vaatteeni kestävät käytössä useita vuosia ja siksi materiaalin laadukkuus on tärkeä kriteeri.

Miten vertaisit räätälöidyn malliston hintaa verrattuna valmiiseen rekkitavaraan?

Materiaalin korkea laatu ja kotimainen valmistus ovat tuotannon suurin menoerä. Maksan ompelijoilleni tunnista saman verran, mitä bangladeshilainen ompelija saa palkkaa kuukaudessa. Palveluun kuuluu 2-4 sovitusta, tai niin monta, että vaate istuu täydellisesti. Näin ollen mittatilausvaate on aina kalliimpi kuin valmisvaate. Toisaalta minulla ei ole järjettömiä markkinointikuluja ja asiakkaani eivät maksa turhaa brändilisää.

Topit alkaen 120 €. Hameet ja housut ovat noin 250 €. Mekot alkaen 350 € ja jakut 450 -600 €. Uniikit iltapuvut tulevat maksamaan yleensä noin 2000 euroa.

Positivessa on myös pieni valmisvaatemallisto, jonka hinnat ovat hieman huokeammat.

img_0050

Pikkujoulukausi lähenee. Usein vaatevalinnat aiheuttavat tuskaa. Mistä löytää sopivaa vaatetta? Tai sitten tuskaillaan, ettei haluaisi ostaa esim. mekkoa ainoastaan yhtä tilaisuutta varten. Miten vinkkaisit, kuinka sama asu saataisiin asusteilla muokattua moneen tilaisuuteen?

Kaksiosaiset juhla-asut ovat monikäyttöisiä. Ylä- ja alaosia voi käyttää eri vaatteiden kanssa ja saada uusia kokonaisuuksia.

Pitkän iltapuvun voi modifioida myöhemmin lyhyemmäksi cocktail-mekoksi.

Monia suunnittelemiani mekkoja voi käyttää juhlissa korkkareiden ja pukukorujen kanssa, mutta ne taipuvat myös työ- ja vapaa-aikaan asusteita vaihtamalla.

Suunnittelijan näkökulmasta kurjinta on, jos kaunista vaatetta käytetään vain kerran.

img_0076

Positive Helsinki

Kapteeninkatu 26

AVOINNA

ti-pe klo 12-17.30

la klo 12-15

Aukioloajoissa saattaa olla muutoksia viikoittain, joten kannattaa aina soittaa ja varmistaa.

Susanne Salo

+ 358 40 7595514

info@positivehelsinki.com

www.positivehelsinki.com

https://www.facebook.com/Positive

tyyli.typo