Kävelijän paratiisi – Teneriffa!

Maijan Maailman Riitta on oikea matkustushullu. Hän on kolunnut lähes joka maankolkan ja tutustunut maanosiin monella eri tavalla ja tyylillä. Nyt Riitta jakaa meille parhaimmat haikkausvinkkinsä Teneriffalla!

Monet onnekkaat suuntaavat tänä syksynä tai talvena Teneriffalle, suurin osa auringon ja edullisen hintatasonkin houkuttelemana, osa taas kaipaa lomalta jotain uutta ja miksei kuntoakin kohottavaa tekemistä… Lokakuussa päivän ylin lämpötila nousee 25 asteeseen ja talvikuukausina lämpömittari näyttää pariakymmentä. Melko ihanteellista siis!

Teneriffa on haikkaajan paratiisi. Tässä postauksessa haikkaamisella tarkoitan lähinnä päiväretkiä tai muutaman tunnin luuppeja. Ei niinkään raskasta kiipeilyä tai yli 10 km reittejä, joita toki niitäkin saarelta löytyy.

Päiväretkimahdollisuuksia on lukuisia. Alempana löydät nettisivustot, joiden avulla voit suunnitella jo etukäteen millä alueilla haluat kävellä. Tarkentaisin kuitenkin muutamaa seikkaa, ettei leppoisa päiväretki muutu tuskan taipaleeksi.

teneriffa patikointi-1Ensin ilosanomaa:

  1. Teneriffa on yksi kauneimpia paikkoja missä olen haikannut. Kanarianmäntymetsät ovat maagisia, laavakivitantereet mykistäviä.
  2. Reitit ovat hyvin merkittyjä.
  3. Suosituimmilla reiteillä saattaa jopa joskus törmätä muihin, mutta muuten on autuaan rauhallista.
  4. Ilma on uskomattoman kirkas ja puhdas.

Ja perään varoitukset, ettette innostu liikaa:-)

Sää

Se voi vaihtua nopeasti Teneriffan kokoisella saarella, talvikuukausina saaren pohjoisosa voi olla hyvinkin viimainen ja sateinen. Varustaudu ainakin pohjoispuolella ja Teiden ylemmillä rinteillä windbreakerillä ja hyvällä fleecellä, jätä kesävetimet hotelliin. Myös sumu voi yllättää, mutta se yleensä hälvenee nopeasti.

Teide

Teneriffaa hallitseva Teide-tulivuori on Espanjan korkein vuori (melkein 4000m!), ei siis mikään pikkukukkula. Joten respektiä! Talvikuukausina autoilukin voi aiheuttaa kesärenkaille haastetta kurvittelevillä teillä, varsinkin jos on juuri satanut LUNTA. Muutaman kilometrin korkeuteen juuri pilvien päälle on mukava ajaa. Siellä on muutamia mainioita kävelyreittejä, kunhan muistaa, että ilma on monta astetta kylmempää kuin alhaalla laaksossa ja tuuli saattaa olla voimakasta. Olosuhteita kompensoi uskomattoman kirkas ilma, ei ihme että Teidellä sijaitsee Espanjan tunnetuin observatorio.

Maaperä

Hyvin merkatut polut siksakkaavat saarta, ja jotkut niistä saattavat olla ainakin osittain irtokivien peitossa. Joten kävelyyn kannattaa keskittyä. KESKITTYÄ!

Mielestäni yleisesti ottaen ei tarvitse isoja nahkaisia vaelluskenkiä (vaikka ne varmasti tukevatkin parhaiten nilkkaa, ne saattavat hiostaa ja ovat painavat), kevyemmät trekkauskengät riittävät hyvin. Itse käytin kaikilla reiteillä Nike Free 2 -juoksutossuja. Niiden pohja on niin joustava ja ohut, että kiviin saa hyvän otteen jalkapohjalla. Mutta tämä on makuasia.

Kunto

Perushyvä kunto on hyvä olla, sen verran nousuja ja laskuja reiteillä yleensä on. Laskut ovat haastavampia edellämainittujen irtokivien takia.

Suosikkireittini top 5:

  1. La Orotavan päällä olevat metsät (jos asut Puerto de la Cruzissa)
  2. Arico Viejon alue (jos asut esim. Medanossa)
  3. Playa de las Americaksen yläpuolella Adejessä. Reitti lähtee Barranco del Infiernon vierestä.
  4. Santiago del Teiden alue (jos asut los Giganteksessa)
  5. Keväällä Anaga Forest Park La Lagunan lähellä.

teneriffa patikointi-5 teneriffa patikointi-3 teneriffa patikointi-2Katso seuraavat aiheeseen liittyvät artikkelit:

www.todotenerife.es/en

www.telegraph.com.uk

www.mydestination.com

Muista vesi, pari omppua, pähkinäpussi ja puhelin. Laitoin omassani Run Keeperin päälle, niin pystyin seuraamaan matkaa ja reittiä helposti. Ota siis älypuhelimeesi appsi, joka käyttää vain GPS:ää, jolloin varsinaista verkkoa ei tarvita.

HAPPY HIKING!

Vinkit kertoi Riitta Sourander

Hän on helsinkiläinen sisustukseen erikoistunut valokuvaaja. Reissunainen ja maailmankansalainen. On kotonaan melkolailla missä vaan. Rakastaa metsiä ja eläimiä. Meditoi ja juoksee. Tämän hetkiset kiinnostuksen kohteet: japanilaiset kivipuutarhat, ekologinen rakentaminen ja vaihtoehtoiset energiamuodot.

vapaalla_txt_white