Onko kahvilla, kupilla ja lämpötilalla väliä?

Hyvän kahvin lähtökohtana on laadukas kahvi ja kahvikone. Tasalaatuisuus on valttia. Aamulla en halua arpoa –  älä tule paha kahvi, tule hyvä kahvi.

Nespresson kahvikoneella saan kahvistani aina tasalaatuista. Myös kahvi on tuolloin aina tuoretta. Kahvinautinnon voi pilata liian pienellä kahvikoneen paineella, väärällä kahvilämmöllä ja erityisesti laten voi latistaa liian kuumalla tai kylmällä maidolla. Eikä kahvikupin muotokaan ole täysin merkityksetön. Aikamoista tiedettä! Nespresson kahviekspertti Guillaumme kertoi minulle muutaman faktan kahviasioissa.

IMG_9323
Jääkahvia kesähelteille! Lue resepti jääkahvista täältä.

Kahvin lämpötila ja paineet

Kahvin paras valmistuslämpötila on noin 90 astetta. Liian matalassa tai korkeassa lämmössä kahvin rakenne ja suutuntuma muuttuu epäedulliseksi, turhan karvaaksi tai happamaksi.

Kahvikoneen paineellakin on merkitystä, tarvitset vähintään 10 bar:in paineen kahvikoneeseen valmistaaksesi parasta mahdollista espressokahvia.

MM nespresso-2239

Kahviasiantuntijoiden mukaan kupissa kahvin paras lämpötila on noin 70 astetta. Kahvin tulisi tuntua kuumalta huulillasi, muttei polttaa. Kahvin lämpö kuitenkin haihtuu nopeasti ilmaan ja kahvikupin reunojen “lämmittämiseen”. Saadaksesi parhaan kahvin nauttimislämpötilan sinun kannattaisi esilämmittää kahvikupposesi.

Kahvimaidon lämpötila

Maitokahvin valmistamisessa on oltava tarkkoja. Liian kuuma maito tekee kahvista kitkerää. Oi voi, tällaista kahvia olen saanut useampaan otteeseen jopa kahviin erikoistuneista kahviloista. On myös rasittavaa, jos joudut odottelemaan vartin, että take away -lattesi jäähtyy juotavaksi. Kahvihimo saattaa ennähtää jo mennä ohi ennen kuin uskaltaudut siemailla kahviasi.

Paras kahvin maidon lämpötila on 60-70 asetta. Eri lämpötilat antavat latellesi tai cappuccino-kahvillesi eri maun. Yli 70 asteinen maito puolestaan polttaa suusi ja noin 80 asteessa maito alkaa jo kiehua. Pysytellään siis 60-70 asteen välillä!

MM nespresso-2244
Lämpenee se maito näinkin, mutta esimerkiksi Nespresson Latissima-kahvikoneella saat aina oikean lämpöistä maitoa maitokahviisi.

Onko kahvikupin muodolla ja reunan paksuudella väliä?

Kahvikupin muodolla on väliä. Espresso-kahville voit valita joko pyöreän tai tulppaaninmuotoisen kahvikupin. Pyöreä kahvikuppi päästää enemmän kuumaa ulos, etenkin suuaukon ollessa suuri. Tuolloin kahvisi jäähtyy turhan helposti, erityisesti jos haluat nautiskella kahviasi pikkuhiljaa siemaillen. Paras vaihtoehto kahvikupille on paksureunainen kahvikuppi, mikä pitää lämmön parhaiten sisällään.

Pyöreän kahvikupin suuaukosta voi olla vaikea saada tuoksuteltua kahvia ja toisaalta laaja-aukkoisesta kahvikupin suusta tuoksut ja aromit taas helposti karkaavat. Tulppaaninmuotoinen kuppi on erityisen hyvä, jos haluat kahvin lämmön säilyvän. Maitokahveissa ja erityisesti latte artissa (lue aiemmin Maijan Maailmassa julkaistu latte art -juttu täältä) tuo muoto on kuitenkin haastava.

MM nespresso-2259

MM nespresso-2255

Koska kahvin valmistus on puhdasta taidetta ja sen tarjoiluun voi vielä käyttää valtavasti tietoa, mielikuvitusta ja taitoa, minulle on tärkeää, että kahvikoneeni tekee tasalaatuista kahvia oikeine lämpötiloineen, kahvini on aina tuoretta ja laadukasta ja maitokahvini maito juuri sopivan kuumaa. Siksi minulla on Nespresso-kahvikone. Lue lisää Nespressosta ja heidän tuotteistaan täältä.

IMG_9310

 

keittiossa.typo

Tehty yhteistyössä Nespresson kahviasiantuntijoiden kanssa.