Sitruunagraavattu lohi ja halloumi-juustosalaatti

Herkullisimmat asiat näyttävät tupsahtavan pyytämättä ja odottamatta. Superherkullisen sitruunalla graavatun lohireseptin sain Maijan Maailman lukijalta Susanne Bösenbergiltä. Hän kertoi isänsä reseptin kulkeneen heidän perheessään jo vuosikymmeniä.

Aluksi graavattua lohta tarjottiin heillä vain jouluna, mutta myöhemmin se muotoutui kaikkiin vuodenaikoihin sopivaksi ruoaksi. Lohiviipaleet piti jakaa tarkan tasaisesti, jotta kaikki saivat yhtä paljon. Niin hyvää lohi oli koko perheen mielestä. Pyysin Susannelta lupaa saada jakaa reseptin. Kiitos siis Susannelle ja hänen isälleen, resepti on taivaallinen. Me tuunasimme reseptin mittasuhteita hiukan, mutta toivottavasti teimme kunniaa alkuperäiselle ohjeelle.

Tarvitset tuoretta lohta, sitruunaa, yrttejä, mausteita ja öljyä ja ihana herkku on valmis nautittavaksi muutaman tunnin tekeytymisen jälkeen. Me nautimme kalan Backersin saaristolaislimpun kanssa, mutta se sopii alkupalaksi sellaisenaan tai vaikka perunoiden kanssa. Leipien ohessa söimme halloumi-juustosalaattia.

Hyvä puoli tässä graavauksessa on, että suolan määrä pysyy todella maltillisena. Minä nimittäin kärsin helposti liian suolaisista ruoista. Halloumi-juustoa voi myös liottaa raikkaassa vedessä muutaman tunnin vaihtaen vettä aika-ajoin ja juuston suolamäärän saa tällä tavalla pienennettyä huomattavasti.

Sitruunagraavattu lohi

500 g tuoretta lohta siivutettuna
2 sitruunan mehu
1 rkl rosépippuria murskattuna
2 kynttä valkosipulia
1 tl sormisuolaa
1 rkl sokeria
1 rkl oliiviöljyä
nippu hakattua tilliä

Ohje

Siivuta lohi ohuiksi viipaleiksi (mitä ohuempia kalasuikaleita, sen nopeammin kala kypsyy) ja asettele laakealle lautaselle, jossa on kuitenkin reunoja.

Purista sitruunoiden mehu erilliseen kuppiin ja sekoita mehun joukkoon muut mausteet. Lisää suolaa ja sokeria varovasti, mutta oman maun mukaan.

Sekoittele seosta niin, että suola ja sokeri liukenevat nesteeseen ja kaada neste kaikkine mausteineen lohisiivujen päälle.

Anna graavaantua noin kaksi tuntia.

Huom! Sitruuna jatkaa kypsyttämistään kalan hautuessa pitkään marinadissa, lohi ikään kuin haurastuu. Lohta kannattaa siis valmistaa sen verran kuin aikoo tuolloin syödä. Meillä ei ollut kyllä mitään ongelmaa tämän suhteen. Lohi katosi pöydästä parempiin suihin alta aikayksikön.

Halloumi-juustosalaatti

1 pala (paketti) halloumi-juustoa

salaattia (esim. jäävuorisalaatti)

melonia (hunaja- tai verkkomeloni)

yrttejä (esim. minttu ja basilika)

Kastike

2-3 rkl oliiviöljyä

1/2 sitruunan mehu

1 tl mustapippuria tai maun mukaan

1 tl suolaa tai maun mukaan

 

Ohje

Viipaloi halloumi-juusto ja paista pannulla öljyssä. Revi salaatti sekä yrtit astiaan ja leikkaa meloni paloiksi. Sekoita kastikkeen aineet, kaada se muiden aineksien päälle ja sekoita kevyesti.