Valmistautuminen jouluun

It is beginning to look like christmas… -kappale soi päässäni – minulla ei ole stressiä. En aio tänä jouluna kehittääkään sitä. Teen juuri sen verran jouluruokia ja muita jouluvalmisteluita kuin siltä tuntuu. Nyt ainakin tuntuu siltä, että “less is more”.

Järjestämme usein joulun alla lasten kanssa pienet joulunäpräysvalvojaiset, se on meidän tapamme valmistautua lähenevään jouluun. Pienet origamilaatikot, piparkakkutalon koristelut jne. syntyvät vaivatta. Joulumusiikkia taustalle, kynttilät palamaan, lämmintä joulujuomaa mukiin (katso ohje täältä) ja joulupipareita mukin kylkeen.

Tänä vuonna päästän itseni todella helpolla. Vaikka kuinka pidänkin jouluhössötyksestä, energiani ei nyt riitä kaikkeen. Melkein kaikki joululahjat olemme jo onneksi hankkineet. Lapsillemme homma on vaikeampi, heidän mieleensä ei tule oikein mitään lahjaa, minkä he jouluksi toivoisivat. Lapset toivoivat vain rauhallista joulua – aika liikkistä  9- ja 11-vuotiailta.

Pikkupurtavaa ja -puuhasteltavaa

Koska viimeistään jouluaaton aattona on kuitenkin mukava puuhata jotain pientä lasten kanssa, valmistaudun tuohon iltaan jouluisin askartelupaperein ja mantelein sekä maustein. Minä rakastan inkivääriä. Se on mauste, jota voisin lisätä vähän joka ruokaan ja juomaan. Se ei ole vain hyvää, vaan myös terveellistä. Inkivääri saa mieleni liikkumaan Aasiaan. Samalle suunnalle menen mielikuvissani origamienkin kanssa.

Näpräily rauhoittaa minua – legojen kasaaminen, palapelin rakentaminen ja askartelu toimivat paremmin kuin meditaatio. Oikeastaan ne ovat aika meditatiivisia puuhasteluita.

Tänäkin jouluna näpräämme origamilaatikoita, -joutsenia ja teemme inkivääri-kanelimanteleita.

Origamilaatikko

Näihin rasioihin voit laittaa mitä tahansa pieniä joululahjoja tai käyttää niitä joulukattauksessa vaikka jälkiruokasuklaan tai muun jouluyllätyksen kätkemiseen. Taittelemalla laatikoita kaksi, saat toisesta kannen. Jotta laatikko mahtuu toisen laatikon päälle kanneksi, jälkimmäisen paperin on oltava hiukan suurempi (esim. 14 cm x 14 cm ja 15 cm x 15 cm).

raakajoulu (24 of 61)
Suklaapallukoiden reseptin löydät täältä.

Tässä ohje näihin helppoihin origamilaatikoihin:

https://www.youtube.com/

Joutsenorigami

Tiesitkö, että origami tarkoittaa japanilaista paperintaittelua ja sen tuloksena syntynyttä paperiesinettä. Tunnetuimpia origameja ovat koira, kurki ja perhonen. Me päätimme taitella joutsenen. Paperintaittelu on kuitenkin alkujaan lähtenyt liikkeelle Kiinasta. Budhalaisten munkkien mukana paperintaittelu siirtyi Kiinasta Japaniin ja kehittyi siellä loistoonsa ja sai nimen origami. Sana origami muodostuu sanaparista oru ’taittaa’ ja kami ’paperi´.

Videolla tyttäreni taittelee joutsenorigamin. Sen tekeminen on helpompaa kuin uskoisi.

 

Voit käyttää joutsenorigameja myös joulupöytäkattauksen nimikyltteinä. Nimi erottuu, jos valitset hentokuosisen taikka yksivärisen paperin. Ihanat paperit löytyvät Papershopista.

Ja sitten on vielä aikaa valmistaa minun lempimanteleitani. Inkivääri ja kaneli yhdistelmänä tuovat  joulun välipalatarjontaan jouluisen makuyhdistelmän.

Inkivääri-kanelimantelit

Raaka-aineet

4 dl kuorittuja manteleita

3 rkl juoksevaa inkiväärihunajaa

2 rkl vettä

1 rkl rypsiöljyä

1 rkl kanelijauhetta

1 tl vaniljajauhetta

4 rkl intiaanisokeria

pala tuoretta inkivääriä (noin peukalon kokoinen pala)

(½ tl ruususuolaa)

Ohje

Levitä mantelit leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paahda niitä 225 asteessa noin 10 minuuttia. Sekoita välillä. Huom, mantelit palavat helposti. Kun mantelit alkavat tuoksua, nosta mantelit uunista.

Sekoita kattilassa inkiväärihunaja, vesi ja öljy. Kuumenna seos. Kun neste kiehuu, lisää mantelit. Sekoita ja anna kiehua, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Sekoita lopuksi joukkoon raastettu inkivääri. Halutessasi voit käyttää inkiväärijauhetta. Itse pidän tuoreen inkiväärin koostumuksen antamista “sattumista”.

Sekoita laakeaan astiaan inkiväärisokeri, kaneli ja halutessasi suola.

Kaada paahdetut mantelit lautaselle ja kierittele ne mausteseoksessa.

Kaada mantelit takaisin leivinpaperin päälle jäähtymään. Erottele manteleita toisistaan ja purkita.

IMG_0024

Hyvää joulun odotusta!

raakajoulu (34 of 61)

Ihanat paperit origamien taitteluun löytyi Papershopista.

Osoite: Fredrikinkatu 18, 00120 Helsinki

Aukioloajat: ma-pe klo 10-18 ja la klo 11-16.

info@papershop.fi

kotona.typo