Hyvää kannattaa odottaa ja siihen tulee valmistautua etukäteen. Täydellinen pizza tekeytyy 48 tuntia, mutta odotus on sen arvoista.
Yleensä me vietämme viikonloput kotona tai mökillä, reissaamme harvakseltaan muualle. Viikonloppua voi viettää monin eri tavoin, mutta meillä viikonloppua vietetään usein perheen kesken hyvän ruoan parissa.
Kaupungissa meillä on ehkä maailman paras uuni, Gaggenaun 90 cm leveä uuni, jossa on pizza-vastukset ja -kivi. Gaggenaun pizzakiven saa lämmitettyä niin kuumaksi, ettei pizzaa käytännössä tarvitse kuin vilauttaa uunissa ja rapea pizza on valmis. Jos sinulla ei ole pizzakiveä, sen voit korvata esikuumennetulla uunipellillä, jonka päälle asetat pizzan paistumaan.
Mutta itsetehdystä pizzasta ei tule hyvää, vaikka uuni olisi maailman paras, jos pizzapohja ei ole hyvää. Hyvällä seuralla ja täytteillä voi paikata tilannetta, mutta maaliin ei päästä, jos pizzapohja on veltto.
Tämän pizzapohjan juju on siinä, että taikinaa kohotetaan jääkaapissa 48 tuntia ja pohja tehdään italialaisista “00”-pizzajauhoista (jota Helsingissä myy mm. Stockmann). Italiassa jauhot jaetaan karkeutensa mukaan (karkeasta “2”:sta hienoon “ooo”-jauhoon). Pizzat tavataan tehdä hienojakoisesta ja ilmavasta ”00”-laadusta, jossa proteiinien rakenne on sellainen, että taikinasta tulee äärimmäisen venyvää. Tämän ansiosta taikina ei murru venytettäessäkään ja saat muotoiltua pohjasta ohuen.
Hyvät raaka-aineet kruunaavat pizzan, mikä tarkoittaa maistuvaa, ei liian juoksevaa tomaattikastiketta ja laadukkaita raaka-aineita kuten puhvelinmaitomozzarellaa ja tuoreita yrttejä. Me tapaamme tehdä pizzoja lukuisilla eri täytteillä. Minulle maistuu tomaatti-mozzarella, Peterille parmankinkku-mozzarella-oliivi, lapsille parmankinkku-mozzarella-rucola ja vihreä paprika-sipuli ja moni muukin yksinkertainen kombo. Green pepper and onion-pizzaan tutustuin New Orleansissa vaihto-oppilasvuotenani, mutta Suomesta en ole tuota komboa (pizzaravintoloissa ei ole useinkaan tarjolla vihreää paprikaa ja esim. punaisen paprikan koostumus on aivan toinen) saanut valmiina mistään ravintolasta, joten minun on ollut tyytyminen itsetehtyihin.
Tämän ohjeen avulla saatamme tehdä 10 pientä erimakuista pizzaa, jotka slaissaamme sormisyötäviin siivuihin.
Huomioithan, että voidaksesi viettää pizza-perjantaita, pizzapohja on muistettava tehdä keskiviikkona.
Maailman paras
48 tuntia kohotettu pizzataikina
(neljään yhden hengen pizzaan tai 10 pientä pizzaa)
2 rkl sokeria
1 rkl oliiviöljyä + lisää
½ tl kuivahiivaa
4,75 dl kylmää vettä
1,3 l ”00”-pizzajauhoja
2 rkl merisuolaa
Yhdistä hiiva, öljy, sokeri ja vesi yleiskoneen taikinakulhossa (taikinakoukku asennettuna). Anna seistä 8-10 minuuttia tai kunnes seos alkaa kuplia. Yhdistä suola ja jauhot toisessa kulhossa. Käynnistä kone ja lisää jauhoseos joukkoon vähitellen. Vaivaa taikinaa 8-10 minuuttia tai kunnes se on sileää. Siirrä taikina öljytylle leivinpaperille ja peitä se tuorekelmulla. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä tunnin ajan.
Jaa taikina neljäksi tasakokoiseksi palloksi. Aseta ne öljyttyyn vuokaan ja pirskottele niiden päälle öljyä. Peitä vuoka tuorekelmulla ja kohota taikinapalloja jääkaapissa kaksi vuorokautta eli 48 tuntia.
(Taikinan ohje on Selinan vapaa käännös Saveurin ohjeesta.)
Täydellinen pizza
(neljälle)
4 x 1 pizzataikinapallo
1 annos tomaattikastiketta (katso resepti alla)
2 x 2 suurta puhvelinmaitomozzarellaa
4 x 3 parmankinkkuviipaletta
Pieniä kalamataoliiveja
Rukolaa
Ohje
Kuumenna uunipellit tai pizzakivi uunissa. Jauhota pöytä ja muotoile yksi taikinapallo kerrallaan. Muotoile taikinasta käsin pyörittämällä ympyrän tai soikion muotoinen, noin 2,5 mm paksu pohja. Aloita taikinan muotoileminen noin kahden sentin päästä taikinan reunasta. Voit myös fuskata ja kaulita taikinan haluamaasi muotoon.
Levitä pohjan päälle tomaattikastiketta. Revi päälle mozzarellajuustoa ja levitä parmankinkkuviipaleet sekä oliivit juuston päälle. Siirrä pizza kuuman pellin tai pizzakiven päälle. Paista 275-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia.
Helppo tomaattikastike
5 dl paseerattua tomaattia
2 valkosipulinkynttä
0,5 dl oliiviöljyä
Hienoa merisuolaa
Hyppysellinen sokeria
Mustapippuria myllystä
1 tuore rosmariininoksa
Ohje
Hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota valkosipulisilppua hetki öljyssä. Lisää paseerattu tomaatti, rosmariininoksa, sokeri, suola ja mustapippuri. Anna porista miedolla lämmöllä vähintään 10 minuuttia, niin kauan, että turhat nesteet poistuvat ja kastike on koostumukseltaan melko paksua.
Pizzareseptin tarjosi Selina Vienola
Selina on helsinkiläinen toimittaja, taidehistorioitsija ja
ruokabloggari. Kahden lapsen äiti kokkaa rennolla otteella mausta
tinkimättä. Hyvästä ruoasta hän tulee hyvälle tuulelle, huonosta
huonolle. Selinan Dilliä ja piparjuurta -blogista löydät lisää herkullisia reseptejä.