Kolmen kuukauden hyvinvointikokeeni Auronilla on saatu päätökseen. Loppu meni hiukan takkuillen, sillä onnistuin kehittämään itselleni “ikituloillaan” olevan flunssan.
Sellaisen flunssan siis, joka yrittää tulla, mutta ei kunnolla puhkea, joten siitä ei helpolla pääse eroonkaan.
Minä olen ollut aina innokas juoksija ja juossut parhaan ystävättäreni kanssa jo useampia vuosia 4-5 kertaa viikossa. Olemme juosseet nappikuulokkeet korvilla. Emme ole olleet fyysisesti toistemme kanssa läsnä, vaan toinen meistä juoksee omilla kotinurkillaan ja toinen toisaalla. Olemme startanneet juoksuun arkiaamuisin klo 6.30 tai 6.45. Jos juoksu osui viikonloppuun, olemme lähteneet matkaan myöhemmin.
Nyt hyvinvointikokeen aikana keskityin lihaskuntoon ja jätin juoksun pois koko koeajanjakson ajaksi.
Sain Auronin henkilökohtaiselta valmentajaltani Nina Leppäseltä kuntosaliohjelman, jossa ei ollut mitään turhaa hifistelyä. Ihan rehellistä lihaskuntoa, ei liikaa eikä liian vähän. Ikä ei nimittäin tule yksin, lihaksisto heikkenee, jollemme harrasta riittävästi lihaksistoa ärsyttävää liikuntaa. Juoksu ottaa niin yksipuolisesti jalkoihin, joten yläkroppa jää helposti huomiotta. Juoksu on aina ollut minulle helpompaa ja lihaskunnon tekeminen tauon jälkeen tuntui jo pelkästään ajatuksena työläältä.
Koejakso
En siis tehnyt ainakaan hyvinvointiin liittyviä uudenvuodenlupauksia, sillä jo syyskuussa tein lupauksen itselleni, kun aloitin kolme kuukautta kestävän hyvinvointikokeen Auronilla. Koeajanjakson aikana kuntoilin kolme kertaa viikossa kierrättäen kahta eri kuntosaliohjelmaa. Toisen ohjelman liikkeet olivat työntäviä, toisen vetäviä. Lähtökohtaisesti kävin kaikki nuo kolme viikkourheilukertaa Auronin salilla, ehkä pari kertaa kuukaudessa kuntoilin kotona ajanpuutteen johdosta. Muutaman pikakotijumppaohjeen jaoinkin teille aiemmin. Voitte lukea hyvinvointikokeeseen liittyvät postaukset täältä ja täältä sekä täältä.
Auronin kuntosalista pidän kovasti. En pelkästään laitteiden osalta, vaan myös tunnelman. Kuntosalilla oli aina riittävästi tilaa ja fiilis hyvä. Lisäksi ammattitaitoista ohjausta oli aina saatavilla, jos sitä tarvitsin. Kuntosaliohjaajani Nina Leppäsen kanssa tapasimme noin 3-4 viikon välein. Tuunasimme ohjelmiani myös kokeen puolen välin tienoilla.
Käyttööni sain myös Auronin Olonosturin. Se on Auronin sähköinen sovellus kuntosalivalmennukseen. Olonosturi muistutti minua treeneistä ja minulla oli myös sitä kautta mahdollisuus olla yhteydessä kuntosalivalmentajaani.
Hyvinvointikokeen aikana kiinnitin huomiota myös ruokavaliooni, olin saanut karkeat ruokavalio-ohjeet. Petrasin paljon, mutta ihan tavoitteisiin en päässyt. Minulla oli vaikeuksia päästä viiden päiväaterian rytmiin. Välillä ruokailut jäivät kolmeen ruokailukertaan kiireen yllättäessä. Minä kun olen niitä tyyppejä, joilla nälkä ei kiireessä tunnu, ruoka ei tule edes mieleen. Tämä asia vaatii kenties uuden lupauksen itselleni.
Nukkumisessani totesin hetki alkuun myönteisiä vaikutuksia. Kärsin helposti pätkäunesta. Säännöllinen ruokailu syventää untani.
Mutta nyt on totuuden heti. Teimme hyvinvointikokeen aluksi kuntotestin neljällä eri liikesarjalla. Nyt reilun kolmen kuukauden jälkeen (lisäsin testiaikaa parilla viikolla tuon valeflunssan johdosta) pääsemme vertaamaan tuloksia.
Kuntotesti
Alkutestissä teimme neljä liikettä tiettyjen parametrien vallitessa. Loppukoe tehtiin samaan tyyliin. Linkin alkuperäiseen kuntotestiin löydät täältä.
Vatsalihasten toistotesti
Asetu jalat tuettuina koukkupolvin selin makuulle jalkapohjat lattiassa kiinni. Kädet ovat niskan takana siten, että sormenpäät ovat kosketuksissa toisiinsa. Kyynärpäät osoittavat eteenpäin. Ala-asennossa keskiselkä eli lapaluiden väli koskettaa alustaan ja yläasennossa kyynärpäillä kosketaan polvien tasolle. Tee 30 sekunnissa niin monta puhdasta suoritusta kuin kykenet.
Syyskuussa tein 17 toistoa, joulukuussa 19 toistoa.
Tulos ikäryhmässäni
Erinomainen, johon pääsee jo 14 toistolla.
Punnerrustesti
Asetu punnerrusasentoon. Kädet ovat lattiassa hieman hartioita leveämmällä, sormien osoittaessa suoraan eteenpäin. Naiset tekevät testin polvet lattiassa, miehet normaalissa etunojapunnerrusasennossa. Keskivartalo pidetään mahdollisimman suorana ja vakaana testin ajan. Ala-asennossa rintakehä hipaisee alustaa ja yläasennossa kyynärpäät ojennetaan suoriksi. Tee 30 sekunnissa niin monta puhdasta suoritusta kuin kykenet.
Syyskuussa tein 32 toistoa, joulukuussa 40 toistoa.
Tulos ikäryhmässäni
Erinomainen, mihin pääsee jo 24 toistolla. Punnerrukset ovat olleet minulle aina helppoja.
Kyykkytesti
Seiso ryhdikkäästi, jalat hieman harallaan (20-30 cm). Kädet ovat “housunsaumalla” ja katse osoittaa suoraan eteenpäin. Testiliikkeessä laskeudutaan selkä suorana kyykkyyn siten, että sormenpäät osuvat ala-asennossa lattiaan ja yläasennossa lantio ojentuu suoraksi. Jos kantapäät nousevat lattiasta kyykätessä, kantapäiden alle voidaan asettaa 1-2 cm:n korkuinen koroke, jotta tasapaino liikkeessä säilyy. Tee 30 sekunnissa niin monta puhdasta suoritusta kuin kykenet.
Syyskuussa tein 25 toistoa, joulukuussa sain tehtyä 31 toistoa.
Tulos ikäryhmässäni
Erinomainen, johon pääsee 28 toistolla.
Yläraajojen dynaaminen nostotesti
Testin tarkoituksena on mitata hartian ja käsivarren ojentajalihasten dynaamista voimaa ja kestävyyttä sekä liikettä tukevien vartalonlihasten staattista kestävyyttä. Naisille suositellaan 5 kg ja miehille 10 kg käsipainoja.
Suoritusohje: Asetu seisomaan lantion levyiseen haara-asentoon. Olkavarret ovat vartalon vierellä, kyynärnivelet ovat koukistettuina ja käsipainot olkapäiden tasolla. Kädet ojennetaan vuorotellen ylös pään yläpuolelle, kyynärpäät kokoajan eteenpäin osoittaen. Testissä tehdään niin monta puhdasta suoritusta kuin kyetään. Toisen käden uupuessa testiä voidaan jatkaa toisella kädellä sen uupumiseen saakka. Testi päättyy, kun kättä ei kyetä enää ojentamaan suoraksi tai suoritus ei ole yhtäjaksoinen tai nosto tapahtuu vartaloa kallistamalla.
Syyskuussa tein oikealla 33 toistoa ja vasemmalla 28 toistoa, joulukuussa tein oikealla 39 toistoa, vasemmalla 37 (yhteensä 76).
Tulos ikäryhmässäni
Keskimääräinen tulos, ennen kuntotestin aloittamista keskimääräinen. Erinomaiseen tulokseen pääsisi yhteensä 118 toistolla, mikä on minulle vielä pitkän matkan päässä. Ei kun nostelemaan painoja.
Loppupäätelmiä
Hyvinvointikokeen tekeminen oli mukavaa ja mielenkiintoista. Auronin kuntosali, Ninan tuki ja salin laitteet olivat mieleisiä. Koin tavallaan helpotusta, että urheilukertoja viikossa oli “niin vähän”. En lihonut tai laihtunut, kehoni painovaihtelut ovat muutenkin pieniä. Koen kehoni nyt kuitenkin vahvemmaksi, vaikkei varmasti mitään näkyvää lihasmassan kasvua ole havaittavissa. Testituloksetkin vahvistavat omaa mielikuvaani.
Ikävöin kuitenkin parhaan kaverini kanssa tehtyjä juoksulenkkejä ja sitä, että olen heti aamulla varhain tehnyt urheiluni “pois alta”, vaikka tuo lause saa asian kuulostamaan suoritukselta negatiivisemmalla tavalla kuin se on. Odotankin nyt innolla ystäväni tervehtymistä influenssasta, jotta voimme jatkaa juoksuja. Sopiva rytmi jatkossa voisi olla kaksi juoksukertaa ja kaksi salikertaa viikkoon, mutta miksi ei myös ohjattua liikuntaa. Lupaan uudestaan itselleni, että pyrin syömään monta pientä annosta päivän aikana ja kenties jopa jatkossa venyttelen säännöllisesti.